Babérkoszorús költők és fűzfapoéták, figyelem!

Humor, fantázia, kreativitás – csupán ez kell egy jó limerickhez.

A nyíregyházi Móricz Zsigmond Színház augusztus 23–31. között ismét megrendezi a VIDOR Fesztivált, és ahogy az elmúlt kilenc alkalommal, úgy az idén is programok között találjuk a limerickíró bajnokság döntőjét. Persze, ezt csak akkor lehet megrendezni, ha a játékos kedvű olvasóink ebben az évben is előveszik a papírt és a ceruzát, s elkezdenek limericket írni. A jeligés alkotásokat augusztus 8-án délig küldhetik el az anita.szaraz@kelet.hu e-mail-címre vagy levélben a Nyíregyháza, Zrínyi Ilona u. 3–5. címre – a borítékra írják rá: limerick. 


Csak jeligével!

Az ötsoros vers rímképlete: AABBA, a BB sorok mindig rövidebbek. Két kategóriában (egyéni és csapat) várjuk a műveket, négy témában: sport, közélet, a hely szelleme (az én kis falum/városom) és szabadon választott, nevezni csak jeligés pályázatokkal lehet. A műveket előzsűrizzük, a legjobb ötsorosokat Móricz Zsigmond Színház művészei, Illyés Ákos és Kuthy Patrícia mutatják be – aki részese volt már a finálénak, tudja, hogy frenetikus élmény! A verseny amellett, hogy maga a műfaj humoros, nagyon is komoly: mindkét kategória győztese ­jutalmat kap, a tét tehát nem kicsi. Mindenkiből lehet limerickíró, nem kell hozzá más, csak humor, fantázia és egy kis kreativitás – próbálják ki, s küldjék be az alkotásaikat!

 

Szabályok és jó példák

  1. A limerick egy aabba rímképletű, erős ritmusú, 5 soros angol eredetű vers, amelynek ‘b’ rímű sorai rövidebbek
  2. Tartalmilag „három fajtája van: 1. a nők jelenlétében elmondható limerick, 2. az olyan limerick, amelyet nő nem hallhat, de papi személy még igen, és végül 3.: minden, ami az előző két kategóriába nem fér bele
  3. Nevezni jeligés pályázatokkal lehet: a műveket augusztus 8-án délig várjuk az anita.szaraz@kelet.hu címre vagy levélben a Nyíregyháza, Zrínyi Ilona u. 3–5. címre, a borítékra írják rá: limerick
  4. Szabályzat: szon.hu/jatekszabalyzatok

  5. Jöjjön néhány limerick Varró Dánieltől!
  6. Volt egy úr, lakhelye Párizs, rászóltak/ „Fogyjon le máris.” /Onnantól nem evett/feltéthez köretet, /„Pá, krumpli - mondta - és pá, rizs!”
  7. Volt egy úr, lakhelye Tajvan/tudta, hogy a fején vaj van. /Margarin nem lévén/fejen állt zsemléjén – kicsinyke öröm a bajban.
  8. Szólt egy úr, lakhelye Quebec/„Jöjjetek, ti hitvány ebek!/ Cápák és medúzok/én mindent megúszok…” /Nem úszik most már, csak lebeg.
  9. Volt egyszer egy öreg stockholmi,/agyára ment már a sok holmi./Szert tett egy bricseszre,/a többit kicseszte,/s megtanult nadrágot stoppolni.


Forrás: szon.hu

 


Kapcsolódó hírek
A weboldalon sütiket (cookie) használunk a felhasználói élmény javítására.
Az adatvédelemi szabályzatunkat itt találja.