Egy színházi nyár állomásai

Villáminterjú Pregitzer Fruzsina színművésszel


Nyíregyháza – Jászó – Nagyszalonta – Székelyföld: az eddigi állomásai egy akadémikusi nyárnak, amelynek programjairól, helyszíneiről Pregitzer Fruzsinát, a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) rendes tagját kérdeztük.

- Nyári programjai, munkái közül az egyik egy színháztörténeti missziójához kapcsolódik: miként újul meg a nyíregyházi színjátszás emlékeit bemutató kiállítás?


- Elsősorban jellegében: az időszaki tárlat vándorkiállítássá alakul át! 2022. augusztus 29-én nyílt meg az MMA hathatós segítségével és támogatásával a Színjátszás Nyíregyházán a kezdetektől 1981-ig című kiállítás, amelyben az első önálló társulat megalakulásáig próbáltuk felvázolni, hogy mi történt Nyíregyházán a színjátszás tekintetében. Ezt a kiállítást levéltárosok, muzeológusok segítségével hoztuk létre, és a színház befogadta. A Móricz Zsigmond Színház Szindbád elnevezésű rendezvénytárában tudtuk eddig ezt a kiállítást bemutatni. A színháztörténeti gyűjteményünk mellett egy kis animált dokumentumfilm is megtekinthető volt – Kéry Péter filmes alkotó jóvoltából -, valamint időközönként, igény szerint rendhagyó tárlatvezetést tartottunk, Tar Dániel, Jenei Judit és jómagam, amivel egy kicsit élővé varázsoltuk ezt a kiállítást, s adomákkal, dokumentumokkal is próbáltuk a közönséget még jobban szórakoztatni. Ez a kiállítás 2023. június 30-án zárult, s most Szabolcs- Szatmár-Bereg Vármegye Levéltára ideiglenesen befogadta az anyagot. Augusztus 1-jén 9 órakor nyílik meg az új, levéltári helyszínén a tárlat. Ezt követően a kiállítást augusztus 21-24. között a Móricz Zsigmond Vármegyei Könyvtár fogja befogadni. Kujbusné dr. Mecsei Éva főlevéltáros, igazgatónő mentorálásával, az ő segítségével alakult át vándorkiállítássá az anyagunk, ő találta ki, hogy vigyük tovább és tovább ezt az értéket, és mutassuk be minél több helyszínen. Sikerült megszerveznie, hogy ősszel Budapesten is megjelenjen ez a kiállítás, a Pest Vármegyei Levéltárban.


Jelenet az Aranymetszés című produkcióból


- A színpad múltja mellett bőven akad feladata a „jelen idejű" színházban is, egész nyáron…


- Igen, jártam Jászón, a Mécs László nyári szabadegyetemen, Bata Hajnalka népdalénekes partneremmel, bemutattuk a Mécs László művei alapján készült önálló estünket, Legyen világosság! címmel, s éppen Jászó premontrei templomában léphetünk fel, ahol pappá szentelték Mécs Lászlót. Aztán a nyolcadik Székelyföldi Gyógynövény napon léptem fel, amelyet a bükkszentkereszti Szabó Gyuri bácsi, a füves ember indított újára egykor és idén már az ő emlékére rendeztek meg. Július 27-én pedig Nagyszalontán jártam, a 2017-ben, Arany János születésének 200. évfordulójára, az MMA segítségével életre hívott Aranymetszés című produkcióval. A darab a Déryné Programba is bekerült. A nagyszalontai közönség csodálatos fogadtatásban részesítette, állva tapsoltak az emberek. Örömteli volt látni, hogy a közönségben minden korosztály jelen volt, a legidősebbektől egészen a legfiatalabbakig! Megrendítő élmény tapasztalni, hogy Nagyszalonta miként ápolja Arany János munkásságának az emlékét.



forrás: www.mma.hu


Kapcsolódó hírek
A weboldalon sütiket (cookie) használunk a felhasználói élmény javítására.
Az adatvédelemi szabályzatunkat itt találja.