Izgalmas és rendkívül színes lesz az új évad


mzssz_evadfuzet_fotoi_alul_semmi_34648.jpgAz Alul semmi című darabot februárban mutatják be

Forrás: Móricz Zsigmond Színház


Ahogy arról beszámoltunk, egy héttel ezelőtt tartották a Móricz Zsigmond Színház évadzáró társulati ülését, amelyen a díjak átadása és az évad értékelése mellett Kirják Róbert, a teátrum igazgatója fellebbentette a fátylat a 2024/25-ös évad bemutatóiról is. Mint mondta, szeretnék csökkenteni a társulat terheit, ezért a legutóbbi 14 helyett 12 saját bemutatóval készülnek, s két vendégprodukciót is láthatnak a nézők. A bérletezés már elkezdődött: a megújításra egy hónapig van lehetőség, június végéig pedig az idei áron válthatnak bérletet a színházkedvelők.


évad, dráma, musical,

Új évad: az Anconai szerelmesek repertoáron marad

Forrás: Kelet-Magyarország/Dodó Ferenc


Csupa-csupa sikerdarab

„Ég és föld között itt áll a Padlás” – a nagyszínpadon életre kel az ország legsikeresebb musicalje. Horváth Péter, Presser Gábor és Sztevanovity Dusán klasszikusa generációkkal szerettette meg a színházat azzal, ahogyan hitről, sorsról, és a szeretet erejéről mesél. A Padlást Gémes Antos állítja színpadra, a nézők októbertől láthatják.

Igazi kuriózumnak ígérkezik Szikszai Rémusz rendezésében a nagyszínpad második bemutatója decemberben: Kosztolányi Dezső műve, a Pacsirta érzelmesen beszél az egész életen át tartó hazugságokról, az ezzel való szembenézésről és a kijózanodás kegyetlen pillanatáról. Az elgondolkodtató, szívbemarkoló történet a szülői áldozathozatalról szól és felteszi a kérdést: mi történik akkor, ha az ember túl későn ébred rá arra, hogy elfelejtett élni?

Aki látta az 1997-es angol kultuszfilmet, az Alul semmit, biztosan kíváncsi a musicalváltozatára – nos, februárban a nagyszínpadon a nyíregyházi színház férfiszínészei mutatják meg, miként állnák meg a helyüket chippandale-fiúkként. A csupaszív, szellemes történetet, mely meghódította a világ zenés színpadait, magával ragadó dallamok teszik emlékezetessé. A 10 Tony-díj jelöléssel büszkélkedő Broadway-darabot Horváth Illés, a teátrum művészeti vezetője rendezi, akinek a nevéhez számos nagy sikerű musical színpadra állítása fűződik. 

Áprilisban egy másik sikerfilm adaptációja érkezik a nagyszínpadra: A király beszéde négy Oscar-díjat nyert, a nyíregyházi közönség Bakos-Kiss Gábor rendezésében láthatja a David Seidler műve nyomán készült darabot. A korhű dokumentumokra épülő történet arra keresi a választ, hogyan maradhatunk önmagunk a történelem viharai közepette, és hogyan nőhetünk fel egy elsőre szokatlannak, megoldhatatlannak látszó feladathoz – a történet szellemes és megindító fordulatokban egyaránt bővelkedik.


évad, színház, musical, dráma

A Pacsirtát decemberben láthatjuk

Forrás: Móricz Zsigmond Színház


Dráma és vígjáték

A Krúdy kamarában az előadások sora szeptemberben a Nézőművészeti Kft. Pánik, avagy a férfiak az idegösszeomlás szélén című vendégprodukciójával indul, melynek rendezője Tárnoki Márk – a kiváló színházi szakembert jól ismerhetik a színház nézői, hiszen az előző évadokban olyan sikerdarabokat állított színpadra, mint a Teljesen idegenek vagy a Nők az idegösszeomlás szélén. A Családi játszmák sikere után ismét rendezői megbízást kap Rák Zoltán, a társulat művésze: októberben Woody Allen népszerű vígjátékát, a Játszd újra, Sam! című előadást állítja színpadra. A keserédes vígjáték üzenete, hogy kellő öniróniával és humorral még akkor is tudunk nevetni – akár önmagunkon is –, amikor az életünk válságba kerül. 

A Centrál Színházban évek óta játsszák nagy sikerrel a Házassági leckék középhaladóknak című előadást – decemberben Guelmino Sándor rendezésében láthatjuk, s szembesülhetünk bizalmatlanságainkkal, igazságainkkal, fájdalmainkkal. 

A spanyol drámaíró, Federico Garcia Lorca egyik legismertebb műve a Yerma – az izzó levegőjű, heves indulatokból és rejtett vágyakból építkező drámát, mely az ösztön és az önfegyelem összecsapása, áprilisban Keresztes Attila állítja színpadra. A neves rendezőnek olyan kiváló előadásokat köszönhetünk, mint az előző évadban Az öreg hölgy látogatása, vagy korábban a Kurázsi mama és gyermekei. 


Házasok, özvegyek

A nézők májusban a Bencs Villában láthatják a Sírpikniket, Ivan Menchell veszteségekről szóló érzékeny, mozgalmas vígjátékát, mely három, a gyásszal, s a múló idővel küzdő özvegy történetét mutatja be a társulat művésze, Pregitzer Fruzsina rendezésében. A Rózsakert Szabadtéri Színpadon a Legénybúcsú folytatását, a tavalyi VIDOR közönségsikerét, az Aranylakodalom című fergeteges előadást láthatják a nézők. Szente Vajk, a stílus rutinos mestere íróként jegyzi a darabot, a rendező az a Nagy Sándor, aki az ősbemutatón Simont alakította, vendégművészként pedig a Játékszín eredeti előadásában is játszó Nyári Dia érkezik Nyíregyházára. 

A színházban hosszú évek óta nagy hangsúlyt fektetnek a gyerekelőadásokra – így lesz az a 2024-25-ös évadban is, amikor a legkisebbeket az Oz, a nagy varázsló és a Rumini Tükör-szigeten mesékkel, Bogyó és Babóca újabb kalandjaival, illetve egy vendégelőadással, A hisztis királykisasszonnyal várják. 


A 2024-25-ös évad terve

Nagyszínpad

  1. Presser Gábor-Sztevanovity Dusán-Horváth Péter: A padlás (rendező: Gémes Antos)
  2. Kosztolányi Dezső regénye alapján: Pacsirta (rendező: Szikszai Rémusz)
  3. Terrence McNally-David Yazbek: Alul semmi (rendező: Horváth Illés)
  4. David Seidler: A király beszéde (rendező: Bakos-Kiss Gábor)


Rózsakert Szabadtéri Színpad

  1. Szente Vajk: Aranylakodalom (rendező: Nagy Sándor)


Krúdy kamaraszínpad

  1. Mika Myllyaho: Pánik, avagy férfiak az idegösszeomlás szélén – a Nézőművészeti Kft. vendégelőadása
  2. Woody Allen: Játszd újra, Sam! (rendező: Rák Zoltán)
  3. Florian Zeller: Házassági leckék középhaladóknak (rendező: Guelmino Sándor)
  4. Federico Garcia Lorca: Yerma (rendező: Keresztes Attila)


Bencs Villa

  1. Ivan Menchell: Sírpiknik (rendező: Pregitzer Fruzsina)


Gyerekelőadások

  1. Oz, a nagy varázsló (rendező: Halasi Dániel)
  2. Rumini Tükör-szigeten (rendező: Garajszki Margit) 
  3. A hisztis királykisasszony – vendégelőadás
  4. Bogyó és Babóca újabb kalandjai (rendező: Blaskó Borbála)


Repertoáron marad

Anconai szerelmesek, Az öreg hölgy látogatása, Bogyó és Babóca, Bolha a fülbe, Családi játszmák, Don Juan, Életrevalók, Hét tenger meséje, Kávéházi dallamok, Legénybúcsú, Macskajáték, Ma este megbukunk, Nők az idegösszeomlás szélén, Oscar, Variációk egy rablásra


(Forrás: Száraz Anita, szon.hu)


Kapcsolódó hírek
A weboldalon sütiket (cookie) használunk a felhasználói élmény javítására.
Az adatvédelemi szabályzatunkat itt találja.